Školáci z Kolačkova majú predĺžené prázdniny kvôli žltačke

02.09.2008 Stará Ľubovňa

Kolačkov/Stará Ľubovňa 2. septembra (TASR) - Školáci z Kolačkova v okrese Stará Ľubovňa majú o dva týždne predĺžené prázdniny kvôli epidémii žltačky, ktorá prepukla po júlových povodniach.
\"Prvý výskyt hepatitídy typu A sme zaznamenali ešte v júni, ale práve povodne a evakuácia obyvateľov tamojšej rómskej osady, teda úzky kontakt medzi nimi, prispeli k rozšíreniu ochorenia. Doposiaľ evidujeme 39 prípadov, \" uviedla pre TASR regionálna hygienička zo Starej Ľubovne Ida Hudáková.
Posledné ochorenie zaznamenali v Kolačkove 28. augusta. Postihnuté sú predovšetkým malé deti, ktoré hospitalizovali na infekčných oddeleniach nemocníc v Poprade a Prešove. \"Druhý prípad hepatitídy typu A sme zaznamenali v obci 24. júla, teda deň po evakuácii obyvateľov osady a potom už pacientov denne pribúdalo, \" spresnila Hudáková. Dodala, že v Kolačkove platia prísne protiepidemiologické opatrenia. Obyvatelia boli zaočkovaní, hygienici situáciu denne kontrolujú. Na zvládnutí epidémie sa podieľajú aj komunitní pracovníci.
Opatrenia sa dotkli taktiež autobusovej prepravy. Spoločnosť Bus Karpaty zo Starej Ľubovne musí denne dezinfikovať autobusy, ktoré zabezpečujú dopravu obyvateľov obce. Prísne opatrenia platia aj pre miestnu predajňu potravín.
\"Problémy sú s disciplínou obyvateľov osady. Aj dnes som musel dozerať, aby absolvovali pravidelné kontroly, \" konštatoval starosta Kolačkova Ján Horanský. Spresnil, že v osade žije 305 obyvateľov.
Júlové povodne spôsobili v obci škody za 2.600.000 Sk (86.304,19 eur) a náklady počas povodní dosiahli 3.250.000 Sk (107.402,51 eur). Obyvateľov osady, ktorých ohrozovala voda, museli 23. júla popoludní evakuovať. V kultúrnom dome strávili jednu noc, kým sa mohli vrátiť do svojich domovov.
 

Vyberte región